Általános szellőzés

A probléma

Az üzemekben az elégtelen átszellőzés (nem megfelelő átöblítés, helyi stagnáló áramlási zónák) általános probléma. A „minden ajtó nyitva” megoldással a gond az, hogy a hideg levegő nem csak kívülről hűti a falszerkezetet hanem belülről is, ezáltal a fal belső oldalának hőmérséklete tartósan harmatpont alá csökken az adott légállapotot tekintve. A harmatponti hőmérséklet, a párakicsapódás a gombák megjelenéséhez, elszaporodásához vezet, melynek eredménye az éves festés – amely nem szünteti meg a problémát csak ideiglenesen fedi el azt.

A megoldás

A pékségekben hővisszanyerős (energiatakarékos) szellőzés beépítése javasolt. Az ilyen jellegű gépi szellőztetés abban tér el a hagyományos „ajtós” szellőztetéstől, hogy az elszívott levegő (kidobott levegő), előmelegíti a térbe befújt levegőt, vagyis energiát takarítunk meg, mert nem kell a befújt levegőt nagyon hideg állapotról visszamelegíteni. A hővisszanyerés hatásfoka ~60%, vagyis jelen esetben is szükséges a fennmaradó 40% levegő felfűtése, azonban a felmelegített levegő relatív páratartalma nagyon lecsökken felfűtés hatására, így a belső nedves levegővel keveredve egy a kettő közti – alacsonyabb páratartalmú levegőt fog létre hozni. Mivel a belső falakat nem hűtjük belülről is, így az alacsonyabb páratartalmű kevert levegő harmatpontja magasabb lesz, vagyis a falon párakicsapódás nem fog jelentkezni, így ez véglegesen megszűntetheti a problémát.

Rendszerbe illesztés

A szellőző hálózat önálló rendszerként működik. A hővisszanyerős szellőző fűtő kalorifere a fűtési rendszerre csatlakozik, szabályozását központilag valósítjuk meg. A légkezelő padlásra, beltérbe, tetőre (kültérbe) is telepíthető. Amennyiben érdeklik a részletek keressenek minket!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.