Napelem

A probléma

A pékségekben működő villamos berendezések, világítás energiafelhasználása jelentős üzemeltetési költségeket jelentenek a vállalkozás számára.

A megoldás

Az üzem tájolását figyelembe véve a tetőszerkezetre napelemes panelek telepíthetőek. A napelemek önmagukban egyenáramot képesek előállítani, így a rendszerbe egy invertert építenek be, melynek feladata (többek között) a feszültségszintek, a frekvencia értéken tartása, valamint a külső hálózatra történő csatlakozás esetén a nullátmenet és fázis figyelése. A rendszer további része egy mérőóra, amely a hálózatról levett villamos energiát ( elsősorban éjszaka, továbbá alacsony napfény esetén) méri, illetve méri a hálózatra visszatáplált villamos energiát. Az energiaszolgáltatóval kötött szerződés keretében ennek a két értéknek a különbsége kerül elszámolásra.

Rendszerbe illesztés

A napelem mező számára a legfontosabb a megfelelő tájolás és az árnyék mentesség (a nap akadálytalanul süsse egész nap a paneleket). A panelek rögzítése a tető típusának megfelelő, és arra alkalmas szerkezetekkel történik. A villamos kábelezés a panelek és az inverter, valamint a villamos mérőóra között kialakításra kerül.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.